Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete - Korláti Tagszervezete

"Esély" képzési és foglalkoztatási program Korlát településen

2005. nyarán került beadásra a pályázat a HEFOP Irányító Hatósághoz háromtagú konzorcium keretében.
Tagjai Phralipe Korláti Tagszervezete a projektben résztvevők felkutatásával, a helyszín biztosításával, kezelésével, valamint a foglalkoztatással
Korlát Község Önkormányzata, a volt iskolaépület használatba adásával járult hozzá a projekthez,
Budapesti székhelyű CELODIN Kht. volt a főpályázó és felel a projekt zökkenőmentes megvalósulásáért: projekt- és pénzügyi irányításért, szervezési feladatokért.

A projekt célja: Korlát, Vizsoly, Fony és Boldogkőújfalu településeken élő, hátrányos helyzetű nők virágkötészeti és szárazvirág termesztési képzése és egy részük foglalkoztatása.

A projekt 2006. július. 1.- ével indult, első lépésként a korláti volt iskolaépület tetőszerkezete és belső részeinek felújításával egy helyi vállalkozó bevonásával.

A felújítás 2006. szeptember 15-ével befejeződött, így nem volt akadálya az október 9 - vel induló virágkötészeti képzésnek.

A konzorciumi felhívásra 21 fő korláti, Fonyi, Vizsolyi és Boldogkőújfalu lakos jelentkezett. Közülük került kiválasztásra az a 15 fő, aki elkezdhette tanulmányait.

A képzést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei KISOSZ végezte Kakuk Lajos tanár úr közreműködésével. A képzőintézményt három ajánlat közül választották ki a konzorciumi tagok.

A tanulók képzési támogatásban részesültek a tanfolyam 5 hónapja alatt. A sikeres vizsgázók OKJ-s bizonyítványt kaptak.

A képzés során 300 óra elméleti és 150 óra gyakorlati oktatásban vettek részt a hallgatók. Elsajátították a szárazvirág termesztés, - szárítás, - festés, - tárolás, a virágkötészet alapjait, munkavédelmi és Európai Uniós ismereteket, valamint a tananyag gyakorlati részét is.

A vizsga után, 2007. április közepén indult el 6 fővel a foglalkoztatás. A foglalkoztatás 6 hónapja alatt a projekt finanszírozza az alkalmazottak fizetését és járulékait.

A képzés kezdetekor beszerzésre került egy személy- és áruszállító kisbusz, mely a képzésre szállította a szomszédos településekről érkezőket, valamint a foglalkoztatás ideje alatt segíti az áruk terítését, az alapanyagok beszerzését és a foglalkoztatásra történő bejárást.

A munkát segíti egy koszorú-kötőgép is, mely az eladhatóbb koszorúalapok gyorsabb elkészítésével piacot teremt, így biztosítva a működéshez szükséges bevételek egy részét.

A piackutatás folyamatos, egyéb munka- és bedolgozási lehetőségek felkutatása jelenleg is folyamatban van, hogy a foglalkoztatás zavartalan legyen és hosszútávon biztosítható.

A projekt tervezett zárása: 2007. szeptember-október.

A program a HEFOP 1.3.1-05/1. A nők munkaerőpiacra való visszatérésének ösztönzése pályázat keretében valósul meg az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával.


UNDP - Cserehát Program keretében "Ismereteket és információt mindenkinek! Információs központ létesítése Korlát településen" címmel pályázati programban vettünk részt, melynek célja Korlát településen a lakosság, a civil szervezetek és a vállalkozók kiszolgálását végző információs központ létesítése volt. Úgy gondoltuk, hogy ennek a programnak a segítségével csökkenthető Korlát, valamint a három szomszédos településen és az ország más területein élők közötti információs szakadék.
Úgy érezzük, hogy a projekt megvalósítás jelenlegi szakaszában jó úton halad afelé, hogy e célkitűzésünk teljes mértékben megvalósuljon.
Elindult a Csereháti Civil Infó újság, melynek szerkesztőségébe benne van szervezetünk, információval látjuk el a lapot. Emellett folyamatos a kapcsolattartás a partnerszervezetekkel.
Az Információs Központban jelenleg nincs Internet hozzáférés, de bevezetését tervezi szervezetünk. további pályázati támogatások igénybevételével kívánjuk továbbfejleszteni az információs központot
.

 

© 2005-2020 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges. IMPRESSZUM